• Türkçe
  • English
  • Türkçe
  • English
Top

SEO Uyumlu URL ve Link Yapısı

SEO Uyumlu URL ve Link Yapısı

SEO Dostu URL Yapısı Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ve arama motorlarının ilk dikkate aldığı alanlardan biri sitenizin URL yapısı olacaktır. Doğru ve etkili bir şekilde hazırlanmış link yapısı bir çok bakımdan size olumlu geri dönüş sağlayacağı gibi, en başından itibaren yanlış şekilde kurgulanmış olması da sonrası için başınıza dert açabilir.

SEO Uyumlu URL sorusu özellikle site yapımına yeni başlayan programcılar veya SEO ile yeni başlayanlar için hala en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Bu soruyu cevaplandırmak için öncelikle aşağıda detaylarını bulabilceğiniz URL yapısı ile başlayalım.

 

seo-url-link-yapisi

 

  1. Protokol
  2. Alt alanadı
  3. Alanadı
  4. Üst düzey alanadı / alanadı uzantısı
  5. Klasör / yol / kategori
  6. Sayfa adı
  7. Eklenti / sayfa uzantısı
  8. Parametreler
  9. Kanca

URL, Uniform Resource Locator anlamına gelir ve alan adınızı, uzantı, sayfa ve içerikleri barındırır. Bu alanların çoğunu kendizine ve SEO‘ya uygun olarak güncelleyip iyileştirebilirsiniz.

 

Http, Https ve WWW Tercihi

Öncelikle sitenizin World Wide Web ön eki ile başlayıp başlamaması ( www. semsector.com veya semsector.com ) tamamen kendi tercihinizdir. Arama motorları için pek bir öneme sahip olmayan bu değişikliği, Search Console üzerinden basit bir şekilde yapabilirsiniz.

Google Webmaster > Site Ayarları > Tercih edilen etki alanı

Site güvenliği ile ilgili bir referans olan HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokolü ise, sitenizi hack, virüs ve korsanlık gibi tehditlerden daha iyi bir şekilde koruyacağı gibi, bazı durumlarda da kullanılmadı zorunludur. Ayrıca eticaret siteleri özelinde ziyaretçileriniz için de olumlu bir izlenim sağlayacaktır.

SSL (Secure Sockets Layer) kuralı aslında web sitenize entegre edebileceğiniz ve sitenizin sunucusu ile son kullanıcıları arasındaki bilgilerin başkaları tarafından okunamayacak ve öğrenilemeyecek şekilde nasıl aktarılacağını belirleyen bir sertifikadır.

Bununla beraber, https kullanan sitelerin google tarafından da desteklendiği yapılan google resmi blogundaki yazı ile bilinmektedir. Bu yüzden, sitenize SSL koruması sağlayarak gerekli yönlendirmeleri yapmanız son derece önemlidir.

Burada dikkat etmeniz gereken konular ise şu şekildedir;

  • Eğer bu yönlendirmeleri yapmadan önceki sitenize diğer sitelerden link verilmiş ise site otorite puanı her versiyon için ayrı olabilir. Eğer mümkün ise bu link çıkışlarını yeni URL ile güncelleyin.
  • Kesinlikle üstünde durmanız gereken ise değişiklikler sonrasında canonical etiketi, 301 yönlendirmesi ve Search Console ayarları ile gerekli yönlendirmeleri doğru olarak yapmanızdır.

Top-Level domain – alan adı uzantıları: com, org, gov.tr

Alan adınızın son kısmı olan uzantılar genel olarak sitenin kategorisi ve hedeflediği bölgeyi temsil etmek için kullanılır. Dünyada en çok kullanılan alan adı uzantılarının başında .com, .net, .info, .co (genel) .org (kurumlar) ve .edu (eğitim) gelmektedir. Bazı alan adı uzantlarının kısıtlamaları haricinde bir çoğunu servis sağlayıcılar üzerinden istediğiniz gibi satın alabilirsiniz.

Bu alan adı uzantılarını web sitenizin değerini belirtmediği gibi arama sonuçları için de bir olumlu katkısı yoktur. Ancak yukarıda belirttiğimiz kısıtlamalar arasında yer verebileceğimiz .com.tr gibi yerel alan adı uzantısına sahip olmak, google.com.tr arama sonuçlarına yönelik bir sitenizin olduğu konusunda belli bir ölçüde olumlu bir referans sağlayabilir.

 

 

google-dostu-url

 

Sabit veya Değişken URL

Site sahipleri, webtasarımcılar ve seo ile ilgilenenler tarafından en çok sorulan soruların başında gelen sabit (static) ve değişken (dynamic) URL yapısı kullanmış olduğunuz site altyapısı CMS ile doğrudan ilgilidir.

Static: https:// semsector.com/hizmetler/seo-servisi

Dynamic: https:// semsector.com/cat/?id=7078

Basitleştirmiş şekilde yukarıda verdiğimiz örneklerden de görüleceği üzere sabit link yapısının kullanıcı dostu olduğu aşikardır. Arama motorları açısından ise her iki URL içeriğini fark olmaksızın taranıp indekslenecektir. Tüm diğer koşullarında eşit olduğunu varsayarsak bu iki yapının arama motoru tarafında bir farkı yoktur, aynı şekilde sonuçlarda yer alabilir.

SEO açısından dolaylı katkısı olan url’de ilgili anahtar kelimelerin kullanılması, sayfa başlığı, açıklama ile beraber diğer tüm ilgili seo adımlar ile desteklendiği takdirde elde edilecektir.

Sonuç olarak, sitenizi salt arama motorları için düzenlemeniz büyük bir hata olur. Bu url yapısı örneğinde olduğu gibi kullanıcı dostu değişiklikler yapmanız, ziyaretçilerinizin sadece URL’e bakarak bile sitenizde nerede olduklarını bilmesi ve daha kolay gezinebilmesi son derece önemlidir.

Bu konuda dikkat etmeniz konu ise;

  • relative URL yerine kesinlikle absolute URL yapısı kullanmanız olacaktır.

 

Uzun veya Kısa URL

Açıkçası kısa bir alan adı ve tam URL sahibi olmak öncelikle kullanıcı açısından kolaylık sağlamaktadır. Jenerik, basit ve kısmen akılda kalabilecek özel bir alan adını hatırlamak doğal olarak daha kolaydır. Bu durumda sitenize doğrudan trafiğin size olumlu bir geri dönüşü olabileceğini varsayabilirsiniz.

Yeni sayfalar yayınlarken ise, yukarıda belirttiğimiz gibi ilgili içeriğin url’de geçmesini hatta doğrudan sayfa başlığını url olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Bu noktada eğer ki çok uzun bir url ortaya çıkıyor ise gereksiz olduğunu düşündüğünüz kelimeleri/ekleri (-de/da, ve/veya) çıkartabilirsiniz veya bu sayfanızı özetleyecek basit bir cümle kurabilirsiniz.

Örneğin;

semsector.com/seo-arama-motoru-optimizasyonu-hakkinda-baska-yerde-bulamayacaginiz-cok-ozel-bilgiler

Yerine şöyle bir tercih yapabilirsiniz:

semsector.com/seo-hakkinda-ozel-bilgiler

Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise;

  • Google, 512 piksel/karakterden fazla olan URL’leri tam olarak göstermeyip üç nokta “…” olarak sonuçlarda yer vermektedir, tüm link uzunluğunu bu sınırın altında tutmanız önemlidir.
  • Ayrıca tüm tarayıcılar tarafından da doğru şekilde okunabilmesi için 2,083 karakterden kısa olmalıdır.
  • Tam bir sayı olmasa bile 4-5 kelimelik URL’lere sahip olmanızda sıkıntı olmayacaktır.

 

Anahtar Kelime Kullanımı

Yaygın olan ancak eskimiş bir bilginin aksine içerisinde anahtar kelimelerin yer aldığı bir alan adına sahip olmak önemli bir sıralama faktörü olmaktan çıkmıştır. Alan adının içerisinde anahtar kelimelerin yer alması diğer gerekli olan bir çok başka SEO adımı izlenmediği takdirde size her hangi bir fayda sağlamayacaktır.

Bunun yanında, sitenize yeni sayfa, yazı ve diğer içerikler eklediğinizde elbetteki ilgili anahtar kelimelerin bu URL’lerde yer alması içeriğin ne ile alakalı olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

 

 

SEO dostu URL anahtar kelime kullanımı

 

URL Teknik Yapısı

Altçizgi “_” ve artı “+” sembolleri yerine kesik çizginin  “-” kullanılmasının en ideal link yapısı olduğu bilinmektedir. Her ne kadar arama motorları site ve sayfa içeriğinden yazının konusu hakkında bilgi sahibi olabilecek zekaya sahip olduğu varsayılsa da URL’de yer alan kesik çizgi haricindeki diğer semboller “ve, veya, diğer vs.” gibi farklı komutlar olarak algılanabilmektedir.

Örneğin;

Büyük-ayı ayrı olarak büyük ayı olarak algılanırken

Büyük_ayı bitişik olarak büyükayı olarak algılanır

Dikkat etmeniz gerekenler;

  • Türkçe karakterlerin kullanılması da url yapısını bozacağı için kullanılmamalıdır. Özellikle boşluk, soru işareti (?), büyüktür (>) küçüktür (<) işaretleri, kare (#) tilt (~) ve yüzdelik (%) işaretlerini kesinlikle kendiniz eklememelisiniz. Bu işaretler site altyapısı ile paralel farklı işlemleri belirtmek için kullanılacağı için hatalara sebep verebilirsiniz.

Ek olarak, tamamı büyük harfle yazılmış, bir kısmı büyük harfle yazılmış ve tamamen küçük harfle yazılmış URL’ler farklı olarak algılanabileceğinden, tavsiye edilen sadece küçük karakter kullanılmasıdır.

 

Hiyararşi Düzeni

Özellikle e-ticaret sitelerinin veya birbirinden farklı ürün ile hizmetlere yer veren sitelerin dikkat etmesi gereken bir konu da url yapısının genelden özele hiyerarşik şekilde kurgulanmasıdır.

Ana kategori – alt kategori – ürün/servis olarak basitleştirebilecek bu hiyerarşi düzeni hem sitenizi idare etmenizi, hem de kullanıcılar ile ara motorlarını doğru yönlendirmenizi sağlayacaktır.

 

XML Site Haritası

Yukarıda bahsettiğimiz tüm konuların üzerinden geçip sitenizi size uygun şekilde düzenlemeyi bitirdiniz ise bir XML site haritası hazırlama veya var olanı güncelleme aşamasına geldiniz.

Yaptığınız değişikliklerin Google tarafından en net şekilde görüleceği referans noktası olan bu site haritasını, yeni url yapısının yer aldığı haliyle güncelleyerek Google Search Console, Bing ve Yandex Webmaster araçlarından tanımlamanız gerekmektedir.

 

SEO Dostu URL Kullanımı ÖZET:

  • Kısa ve temiz bir url yapısına sahip olun
  • Mümkünse hiyerarşik / kategori temelli yani anlaşılır bir düzen oluşturun
  • Semboller kullanmayın, kelimeler arası sadece kesik çizgi “-” ekleyin
  • Küçük karakterler kullanın
  • Https kullanın
  • Canonical etiketi ile aynı sayfaları etiketleyin
  • Relative URL yerine absolute URL yapısı kullanın
  • Değişiklikler sonrasında sayfa yönlendirmelerini unutmayın
  • Site haritasını düzenleyin ve webmaster araçlarına ekleyin

 

2 Yorumlar
  • kaya çilingir
    07/05/2018 tarihinde 17:21

    hocam seo ilgili okumuş olduğum en değişik yazı için teşekkürler bugün birşey daha öğrendik

  • Oytam
    10/09/2024 tarihinde 16:56

    bu yazından sonra sizle çalışmaya başlamıştık, online pazarlama alanında uzmansınız, tekrardan teşekkürler

Yorum Yaz