• Türkçe
  • English
  • Türkçe
  • English
Top

Google Ads Reklamına Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Google Ads başlangıç rehberi tamer duymaz

Google Ads Reklamına Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Google arama motorunda “adwords başlangıç rehberi” araması yaptığınızda on binlerce sonuç, “adwords giriş” için ise yüz binlerce sonuç bulunacaktır. Bu ve benzeri diğer arama sorgularında da çok sayıda kaynağa ulaşabilirsiniz, Google Ads reklamına başlamak isteyenlerin bilgi arayışında olduğunu görebiliriz.

Google Adwords Başlangıç Rehberi: Para Harcamaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Google’ın reklam hizmeti Adwords küçük ve büyük ölçekli tüm siteler için son derece etkili bir araç, doğal olarak herkesin de bir yerlerden başlayıp yer almak istediği bir platformdur. Organik sonuçlarda SEO çalışması ile uzun bir süreyi kapsayan link toplama, içerik hazırlama ve site içi & dışı diğer tüm işlemler ile istenilen anahtar kelimelerden trafik almaya çalışmak ile karşılaştırılınca PPC Reklamlar ile saatler içerisinde arama sonuç sayfalarında görünürlük sağlayabilirsiniz, elbette belli bir fiyat karşılığında!

 

Adwords reklamlarına başlamadan önce bilmeniz gereken temel konular ile ilgili başlıkları aşağıda bulabilirsiniz, aklınıza takılan diğer tüm soruları ise yorum olarak eklemeyi unutmayın. Semsector olarak verdiğimiz Google Adwords hizmetlerimiz ile ilgili detaylar için iletişim sayfamızdan bize her zaman ulaşabilirsiniz.

 

Adwords Sihirli Bir Değnek Değildir

 

Google Ads veya diğer online reklam kanalları üzerinden reklam vermeye başlamadan önce sitenizin ve/ya işletmenizin online hizmet verebileceğinden ve satış odaklı ise e-ticaret kurallarına uygun olduğundan genel anlamda dijital dönüşümü gerçekleştirdiğinden emin olmalısınız.

 

Elde etmek istenilen hedeflere göre sitenizin, teknik altyapıdan kullanıcı dostu tasarıma kadar tüm düzenlemelerin yapılması son derece önemlidir. Ayrıca sunmuş olduğunuz ürün, hizmet veya en basit bilginin yer alacağı sayfaların tüm kullanıcılar tarafından cihaz, platform ve işletim sistemi ayrımı gözetmeksizin rahatlıkla erişebileceğinden emin olmalısınız. Reklam verdiğiniz sayfaların kullanıcılar tarafından ulaşılamaması veya kullanılamaması reklam performansınızı, doğal olarak bütçenizi olumsuz etkileyecektir.

 

Reklam çalışmalarının başlaması ile beraber doğal olarak sitenizin yükü artacaktır.  Barındırma hizmetinizin artan bu tür bir yoğunlukta sorunsuz olarak çalışacağından emin olmalısınız. Hosting ilgili kota sıkıntısı kaynaklı 503, bandwidth, sunucu hatası vs gibi durumlarda yine boş yere reklam bütçesi harcamış olacağınızı unutmayın.

 

Siteniz üzerinden satışa çıkardığınız ürünler “stok” yani belli bir kota sınırı ile sunuluyor ise reklamlar ile beraber bu ürünlerin stokta mevcut olduklarını düzenli olarak kontrol etmeli veya ziyaretçilerinize gerekli bilgilendirmeyi sağlamalısınız.

 

Eğer siteniz üzerinden satış gerçekleştirecekseniz, hangi ödeme yöntemlerine yer verdiğiniz ve kullanıcıların sorunsuz bir şekilde ödeme aşamalarını tamamlayabildiğini önceden bir çok farklı versiyon ile test etmeyi unutmayın. Alışveriş süreci buyunca veya satış sonrasında ziyaretçilerin size ulaşıp bilgi alma sürecini doğru ve sorunsuz yönetmelisiniz.

 

Tüm bunlara ek olarak, elbette deneme yanılma yöntemiyle şansınıza ve yeteneğinize güvenerek küçük bütçeler harcayarak belli bir aşamaya kadar online reklam araçlarını kendiniz yönetmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak ciddi bir başarı hedefliyor iseniz fakat sizin için dijital reklam kampanyalarını düzenleyip yönetecek ve tüm online verilerinizi analiz ederek anlamlı sonuçlar ile reklam çalışmalarını ileriye taşıyacak “deneyimli” birileri etrafınızda bulunmuyorsa, kesinlikle destek almayı düşünmelisiniz. Sonuçta site yönetimi yanında, reklam hesabı kurulumu, dönüşüm takibi ve kampanya optimizasyonu ile analiz süreçlerinin profesyonel olarak yönetilmesi ile reklamlardan elde edeceğiniz gelirin artacağanı unutmayın.

 

Bu bahsettiğimiz ve benzer diğer tüm durumlarla ilgili sitenizin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olduktan sonra internet reklamlarından geri dönüş bekleyebilirsiniz. Aksi takdirde, ne Adwords ne de diğer araçlar sizin için para kaybından başka bir uğraş olmayacaktır. Hatta reklamlar ile ulaşıp olumsuz bir müşteri deneyimi yaşattığınız kitleler markanıza ayrıca zarar vereceğini unutmayın.

 

Arama Reklamları Nedir? Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının internet kullanımı süreci içindeki önemi göz ardı edemeyiz, bununla beraber ülkemizde olduğu gibi bir çok ülkede bu pastadan en büyük payı alanın ise Google olduğunu biliyoruz.

 

Google’ın reklam platformu olan Google Ads ise ciddi sayıdaki internet kullanıcısına arama motoru üzerinden aratılan bilgileri “doğrudan” sunmak adına son derece etkin bir rol oynuyor. İşte Adwords’un başarısı da aslında bu özelliğinden geliyor, rastgele gösterim yerine reklamlar bilgi, site, içerik, hizmet veya ürün araması yapıldığı an kullanıcının karşısına çıkıyor.

 

Adwords reklamları ayrıca en popüler ve en çok harcama yapılan kanalların başında yer alıyor. Emarketers tarafından yayınlanan verilere göre 2018 yılı itibariyle 32,4 $ milyar gelir seviyesine ulaşarak Google’ın %80 geliri Adwords reklamları hizmeti üzerinden geldiği noktadan itibaren günümüzde dijital reklamlar geleneksel reklam türüne göre çok daha tercih edilmektedir.

 

Ad Spending Growth for Digital, Traditional, and Total Media Worldwide, 2022-2028 (% change)

google global reklam kazanci

 

Adwords reklam platformu temelde en yüksek reklam değerine sahip reklam verenin kazandığı bir açık artırma sistemi ile çalışmaktadır. 1 ile 10 arasında bir değere sahip olan bu Reklam Sıralaması/Değeri/Ad Rank, aşağıdaki gibi bir çok bileşen hesaplanarak elde edilir.

 

Teklifiniz x kalite puanı x websitenizin kalitesi x reklam türü x reklam uzantıları x alaka düzeyi x tıklama oranı

 

Bu açık artırmada başarılı olmanızı sağlayacak olan Kalite Puanı ile ilgili bilgi edinmek için yazımızı inceleyebilirsiniz:

Kalite Puanı Nedir?

Adwords Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir?

 

Hedeflerinizi Belirleyin

Reklam kampanyanız ile ilgili her hangi bir adım atmadan önce stratejini belirlemeniz kesinlikle önemlidir. Tek bir anahtar kelimeden tüm kampanya kurgusuna, harcamak istediğiniz maksimum miktardan elde etmek istediğiniz minimum kazanca kadar ne tür bir hedefleme yapacağınıza karar vermeden işe koyulmamanız gerekir.

 

Reklam kampanyaları ile beraber elde etmek istediğiniz sonuçların doğru şekilde belirlendiği bir hedef ile yola çıkmak ise hem bütçenizi etkili kullanarak yatırım getirinizi yükseltecek hem de en değerli şey olan zamanınızı boş yere harcamamış olacaksınız.

 

Hedefinizi belirlerken sormanız gereken başlıca sorular aşağıdaki gibidir;

 

  • Bütçem nedir? (Günlük, aylık ve toplam)
  • Ne sunuyorum? Farkım ne? (Hizmet / ürün, kişiye özel, ucuz, kaliteli vs.)
  • Ne satın almak istiyorum? (tanıtım, satış, bilinirlik)
  • Kime ulaşmak istiyorum? (ülke, şehir, dil)
  • Hedef kitlenin ne yapmasını istiyorum? (ziyaret, satın almak, üye olmak)
  • Neyi Nasıl ölçeceğim? (dönüşüm, gösterim, tıklama, ROI)
  • Her bir hedef için ödemek istediğim ücret? (CPA, CPC, CPM, kar, zarar, yatırım getirisi)
  • Zamanlamam nedir? (Dönemsel, 1 ay, 1 yıl)
  • Rakiplerin ne yapıyor? (Rekabet analizi)

 

Tüm bu sorulara verdiğiniz cevaplar sonrasında Adwords kampanya kurgunuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca Google Ads sadece anahtar kelimenin aratılması sonrasında sorgu ekranında yer alan metin reklamları yani Search / Arama Motoru kampanyalarını kapsamaz. Hedeflerinize göre diğer tüm kampanya türlerini ve ek hedefleme özellikleri ile kullanmanız çok daha etkili olacaktır. Bununla beraber yeni kullanıcılara ulaşma hedefi (acquisition) yanında hali hazırda ulaşmış olduğunuz ancak müşteriye dönüştüremediğiniz ziyaretçi kitlesi ve müşterilerinize Yeniden Pazarlama (Remarketing) Reklamları ile tekrardan ulaşarak dönüşüm elde edebilir, upsell/cross-sell stratejileri ile satış hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Aşağıda listelediğimiz reklam özellikleri ve kampanya seçeneklerini ayrıca incelemenizi tavsiye ederiz.

 

  • Arama Kampanyası
  • İçerik (Görüntülü Reklamlar) Kampanyası
  • Video / Youtube Kampanyası
  • Demand-Gen Kampanyaları
  • Alışveriş Reklamları
  • Mobil Uygulama Reklamları
  • Performance Max Kampanyaları

 

Bütçenizi Kontrol Edin, Ne Satın Aldığınızın Bilincinde Olun

 

Öncelikle Google Ads/Adwords kampanyanızda günlük ve toplamda ne kadar harcama yapmak istediğinizi belirleyin. Hedeflediğiniz reklam türüne, reklam grubu ve özelleştirmelerinize göre kampanyalarınızı bölerek farklı bütçe değerleri atayın. Ayrıca günlük veya düzenli aralıklarda kampanyanızı takip ederek gereksiz harcama yapmadığınızı kontrol etmeyi unutmayın.

 

Kampanya ayarlarında yer alan teklif stratejisi özelliğinde ister otomatik isterseniz de elle değer vereceğiniz seçeneklerden size uygun olanı belirleyebilirsiniz. Kampanya türüne göre farklılık gösteren aşağıdaki teklif seçeneklerini ile ilgili detaylı açıklamaları Google yardım sayfalarında bulabilirsiniz.

 

Dönüşüm Başı Ödeme (CPA)- Otomatik/Akıllı Teklif Stratejisi

  • Hedef EBM (edinme başına maliyet)
  • Hedef ROAS (reklam harcamalarından elde edilen gelir)
  • Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkar
  • Geliştirilmiş tıklama başına maliyet (GTBM)

 

Tıklama Başı Maliyet/Ödeme (CPC)

  • Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkar
  • Manuel TBM teklifi

 

Gösterim Başı Ödeme (CPM)

  • Arama Sayfasındaki Konumu Hedefle
  • Hedef Geçiş Payı
  • Görüntülenebilir bin gösterim başına maliyet (gBGBM)
  • Video reklamları için ise görüntülemelere veya etkileşimlere odaklanma seçeneği bulunur.

 

Kampanya Kurgusuna Önem Verin

Hedef ve bütçenin belirlenmesinden sonra sıra kampanyaların, reklam gruplarının ve reklamların hazırlanmasına gelecektir. Adwords uzmanlarının üzerinde en çok zaman ayırdığı işlemleri içeren bu aşamalar dikkatlice hazırlanmadığı takdirde tüm performansı olumsuz etkileyecektir. Tüm bu düzenlemeler, takip edip üzerinde sürekli iyileştirmeler yaparak en iyi sonuca odaklanmalısınız.

 

Kampanyalarınızı hazırlarken yukarıda belirttiğimiz hedeflere göre farklı seçenekleri tercih edebileceğiniz gibi, ülke bölge, dil, cihaz vs. gibi kırılımlar ile çok daha özelleştirilmiş bir kurgu hazırlayabilirsiniz. Genelden özele kolayca anlaşılacak şekilde ancak detaylı olarak hazırlanacak kampanyaların başarılı olma şansı çok daha yüksek olacaktır.

 

Kampanya kurgusunda dikkat etmeniz gereken bir çok detay bulunur. En basit örnek olarak; eğer sadece belli bir bölgeye hizmet veriyorsanız, Seçenekler – Yer – Yakınlarda sekmesinde şehrin detaylı bir hedeflemesini yapabilirsiniz.

 

Ayrıca yer seçenekleri (gelişmiş) sekmesi varsayılan olarak “Hedeflediğim yerde bulunan, bu yeri arayan veya bu yere ilgi gösteren kullanıcılar (önerilen)” olarak belirlenir, aynı şekilde belirli şehir ve ülke sınırınız var ise bu seçeneği “Hedeflediğim yerdeki kullanıcılar” olarak değiştirmelisiniz. Veya otel sitesi olarak farklı ülkelerden Antalya rezervasyonu yapmak için kullanıcıları hedeflemek için “Hedeflediğim konumları arayan kullanıcılar” seçeneğini tercih ederek farklı kampanya kurguları oluşturabilirsiniz.

 

Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın

 

Özellikle Google Adwords arama kampanyaları için arama sorgularında reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini doğru bir şekilde belirlemelisiniz. Yüksek arama hacimli ve muhtemel -pahalı- olan tek bir kelime haricinde çoklu kelime öbekleri hatta “Ne, Nasıl, Nerede, Ne Kadar vb.” gibi soru cümlelerini bile anahtar kelime olarak ekleyebilirsiniz.

 

Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcı aracı ile hangi kelimelerin ne sıklıkla aratıldığı hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Ek olarak, aşağıdaki siteler gibi diğer kaynakları da kullanarak yeni anahtar kelime fikirleri elde ederek listenizi genişletebilirsiniz.

 

 

Anahtar kelimelerin seçimi sonrasında dikkat etmeniz gereken ise kelime eşleme özelliği olacaktır. Çok genel ve yüksek sayıda arama hacmi olan bir kelimeye tüm bütçenizi yatırmak istemiyorsanız “Anahtar kelime eşleme seçenekleri” hakkında bilgi edinmelisiniz. Özellikle yeni başlayan bir kampanyada kesinlikle “Broad” eşleme seçeneği kullanmayın.

 

Örneğin, Bordum’da yer alan butik bir otelin reklamı için sadece “Bodrum Otel Fiyatları” kelimesinde çıkmak istiyorsanız, bu kelime öbeğini sıralı veya tam olarak eklemeniz sadece bu sorgularda reklamınızı gösterecektir. Geniş eşleme hatta bir hatalı şekilde her bir kelimeyi ayrı olarak eklediğiniz takdirde ise “Bodrum Belediyesi” , “Urfa Otel” veya “Otel Transilvanya Full HD İzle” gibi sorgularda reklamınız tamamen alakasız kişilere gözükebilir.

 

Son olarak, bu hedef kelimelerin yanında yukarıdaki örnekte gibi kesinlikle sizle alakası olmayan kelimeleri ise “Negatif” olarak kampanyanıza eklemeyi unutmayın.

 

İlgi Çekici Reklamlar Kullanın

Kampanyanızda yer alan reklamların kalitesi, tıklama oranı ve alaka düzeyi reklam sıralamanızı ve tıklama başı ödeyeceğiniz miktarı etkileyen kalite puanının belirlediğini unutmayın.

 

Her ne kadar bazı araştırmalar kullanıcıların sadece en üstte yer alan sonuçlara okumadan tıkladıklarını gösterse de hem kullanıcıların doğrudan ilgisini çekecek alakalı bir sonuç sunmak hem de üst sırada yer almak için reklam metninizi etkili şekilde yazmalısınız. Bunun için aşağıda sıraladığımız önerileri inceleyebilirsiniz;

 

  • Anlam yapısını bozmayacak, robot veya spam gibi gözükmeyecek şekilde anahtar kelimelerinize yer verin
  • Sabit veya uzun süreli bir kampanyanız var ise indirim, fiyat vs. gibi bilgiler verin
  • Site yapınız uygun ise dinamik reklamları deneyin 
  • Araya kelime ekleme özelliğini reklam grubunuzdaki anahtar kelimelere dikkat ederek kullanın 
  • Site linkleri, yer, telefon, fiyat, uygulama, inceleme, açıklama, snippet ve mesaj gibi son derece etkili reklam uzantılardan size uygun olanlarını “kesinlikle” kullanın
  • Her bir reklam grubu için her türden en az 4 farklı reklam kullanın
  • Her bir reklam grubunda aynı reklamlar yerine. o gruba özel “kelimelerin veya görselin reklamda yer aldığı, farklı sayfalara yönlendiren” reklamlar kullanın
  • Varış sayfalarının önemini unutmayın! Tüm reklamların sadece anasayfaya değil farklı ve ilgili sayfaları varış linki olarak ekleyin, kötü dönüşüm alan reklamların varış linklerini inceleyin, gerekirse yeni sayfalar oluşturun
  • Test edin, kontrol edin, iyileştirin…

 

Mobil uyumlu site olmadan asla

Yaklaşık son 15 yıldır dillendirilen mobil trendin önemi ile ilgili bu yazıda ayrıca bahsetmeyeceğiz, bu yıl mobil yılı olacak gibi 🙂 Artık mobil uyumlu olmayan bir site bulmak pek mümkün değil ancak mobilde hem kullanıcılar için son derece kullanışlı hem de mobil arama sonuçları için optimize edilmiş siteler bulmak son derece kolay. Mobil tarafta baştan sonra sorunsuz işleyen bir siteniz yok ise, doğal olarak gerekli düzenlemeleri kesinlikle reklama başlamayın, böyle bir siteye reklam yapmanız isteniyor ise oradan kaçıp uzaklaşın.  

 

Google Barometer verilerine göre Türkiye’de akıllı telefon kullananların oranı %76 seviyesinde, bilgisayara kıyasla daha çok akıllı telefondan internete bağlananların oranı ise %46 olarak gözüküyor. Her ne kadar ülkemizde “satın alma” işlemleri hala çoğunluk ile geleneksel yollar üzerinden gerçekleşse de, yapılan bazı araştırmalar özellikle mobil cihazlardaki “gezinme” oranının masaüstünü yakalamış olduğu gözüküyor.

consumer-barometer-mobil-kullanımı-turkiye

Mobil site konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise; sadece bu trendi takip etmek adına masaüstü versiyonunun “responsive” tasarımındaki bir siteye sahip olmanın da artık yeterli olmadığıdır. Masaüstü versiyonundaki fazlalıklardan arınmış, mobil kullanıcı için özel ve farklı özellikler sunan, gezinme ve sonuç almayı özelleştiren ve tamamen mobil cihaz odaklı bir site sunuyor olmanız bir çok bakımdan size öne geçirecektir. Hatta mobil sitenizi tamamen farklı bir bakış açısıyla sunmayı da düşünebilirsiniz.

 

Sonuçlarınızı takip edin.

Tıklama/dönüşüm başı maliyet, tıklama oranı, gösterim sayısı, dönüşümler, kalite puanı, ort. konum, gösterim payları, sayfa sayısı, oturum süresi vs. tüm veriler için analiz, analiz ve sonrasında yine analiz…

Yorum Yok

Yorum Yaz