Top

DMOZ Nedir? Site Eklemesi Nasıl Yapılır?

dmoz eklemesi

DMOZ Nedir? Site Eklemesi Nasıl Yapılır?

Dmoz Nedir?

dmoz-site-ekle

Arama motoru optimizasyonu sürecinde çok fazla adı geçen “dizin eklemeleri” başlığı altında ilk akla gelen ve en çok bilinen uluslararası dizin DMOZ yani “Directory Mozilla”dır. 5 Milyon üzerinden kayıtlı site, 1 Milyondan fazla kategori ve 100 Bine yakın editör sayısıyla en geniş içeriğe sahip açık dizin projesidir. 1998 yılında başlayan projenin sahibi Netscape‘tir ve “Netscape Communication Corporation” altında host edilmektedir ancak isminde Mozilla geçmesine rağmen, projenin Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.

Açık kaynaklı dizin projesi (ODP – Dmoz Open Directory Project) olan oluşumun açık olarak adlandırılmasının nedeni tamamen gönüllülük esasına dayanmasıdır ve site eklemesi yapmak için veya içeriği görüntülemek için kesinlikle her hangi bir ücret ödenmemesidir. Google, AltaVista ve AOL gibi birçok arama motoru Dmoz dizinindeki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan ODP verilerini kullanılır.

Dmoz’da Nasıl Editör Olunur?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; eğer amacınız sitenizin Dmoz’da listelenmesi ise editör olmanıza gerek yoktur. Dmoz’a site önermek ile Dmoz’da editör olmak farklı şeylerdir. Belirli şartları yerine getiren herkesin editör olabileceği sitede, bu gönüllü editörler ilgili oldukları kategoriye eklenen web sitelerinin konularına göre incelenerek onaylayıp yayınlanlar.

Başvuru formunu doldurmadan önce editör olup düzenlemek istediğiniz kategoriyi belirlemeniz gerekmektedir. Bulunmak istediğiniz kategorinin ilgi alanınız olmasını dikkat edin. Kategori sayfasının üstündeki Editör Ol bağlantısını takip edin. Bazı kategorilerde bu yazı bulunmamakta o yüzden daha özel alt kategoriler veya başka genel kategorilere bakmanız gerekmektedir. Size sorulacak olan başvuru sorularına olabildiğince profesyonelce yanıt vermeğe çalışın, eğer kategori ve editörlük ile ilgili belli bir deneyiminiz var ise belirtmekten çekinmeyin. Dmoz’da editör olmak istediğiniz kategori ile ilgili başvuru sırasında sizden istenecek olan 3 siteyi özenle seçip ekleyin. Aynı formu tekrar tekrar göndermeyin, başvurunuzun incelenmesi için belli bir süre beklemeniz gerekmektedir.

Dmoz’a Site Kaydı Nasıl Yapılır?

dmoz-site-kaydi

Dmoz’un bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden biri de her siteyi kabul etmemesinden kaynaklanıyor. Sitenizi kayıt etmeden önce Dmoz resmi sitesinde yer alan açıklamayı okumalısınız.

Eklemek istediğiniz sitenin spam içerik yapan, yasa dışı, warez, çalışmayan, problemli, başka siteye yönlendirme yapan veya çok kalitesiz bir site olmaması gerekmektedir. Dmoz’a site eklemedeki en önemli nokta doğru kategori altında başvuru yapılmasıdır, Türkçe içerikli sitenin elbette ki Türkçe kategorileri altında olması gerekmektedir. En alt kategoriye kadar inerek sitenizi en doğru ifade edecek kategoriyi bulmanız tavsiye edilmektedir.  Ayrıca başlık ve açıklama kısmını doldururken aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Websitenizin ne ile alakalı olduğunu ve diğer sitelerden farkını övücü bir dil kullanmadan “Reklam” cümlesi olmayacak şekilde açıklayın.
  • Maksimum 25 – 30 kelime ile özet bir cümle yazın.
  • Kişisel görüşler ve şahsi fikirler eklemeyin.
  • Yaygın olarak bilinmeyen kısaltmalar kullanmayın.
  • Duyguları belirtmek amacıyla noktalama işareti kullanmayın.
  • İmla hatalarına dikkat edin, düzgün bir cümle yazmaya özen gösterin.
  • Açıklama kısmında HTML ve fazladan link eklemeyin.
  • Açıklama kısmında başlığı tekrarlamayın.
  • Başlıkta veya açıklamada bütün harfleri büyük harflerle kullanmayın.
  • Başlıkta veya açıklamada şehir, mahalle, ülke ya da herhangi bir coğrafi bölümün adını yazmayın.
  • Son olarak site ekleme formunu aynı link için birden fazla göndermeyin.

Websitem DMOZ’da Kesinlikle Yer Almalı Mıdır?

Dmoz bir websitesinin link alabileceği yüksek PageRank ve bilinirlik açısından en önemli sitelerden biridir. Editörler tarafından incelenip onaylanmış bir sitenin arama motoru için de değeri önemlidir. Ancak Dmoz internette yer alan dizin sitelerinden sadece bir tanesidir, hem Türkçe hem de İngilizce olarak son derece etkili bir çok dizin, site kayıt ve firma rehberi websitesi bulunmaktadır.

Dmoz en popüler dizin olmasının yanında, istenilen en doğru şekilde giriş yapılan siteler belli bir süre içerisinde onaylansa da gönüllü bir oluşum olmasından kaynaklı bazı sıkıntılar da yaşanmaktadır. Site ekleme onayları bir çok kategoride bazen aylar almaktadır, bazen ise geri yanıtı olmayan uzun bekleyişler sürmektedir. Bu sebeple Dmoz üzerindeki site eklemelerini belli bir çıkar karşılığında yapan kişiler ortaya çıkmıştır.

Sonuçta Dmoz kaydı, websitenizin arama motorları tarafından değerli görülmesini sağlamak için yapılabilecek SEO çalışmalarından sadece bir tanesidir. Her nasıl Dmoz’da yer almayan bir çok başarılı site var ise, Dmoz’da kayıtlı son derece kötü ve basit içeriğe sahip websitesi de bulunmaktadır.

17 Mart 2017 tarihi itibariyle dmoz.org sitesi kapanmıştır!
8 Comments
  • ELİFOĞLU NAKLİYAT
    08/10/2013 at 21:30

    MANTIKLI

  • Baanbe Hediyelik Organizasyon
    15/09/2014 at 18:49

    ben başvuru yaptım ama hiç oralı olmadılar yanlış bir kategori seçmiş olabilirim

  • talas
    18/10/2014 at 18:29

    Başvuru yaparken dikkate alacağım teşekkürler 🙂

  • toptan kontor
    20/11/2014 at 13:52

    başvuruyu yaptım onaylanmıyor

  • sorubak
    27/05/2015 at 19:37

    tsk ederm

  • kocaelizmit
    18/06/2015 at 23:45

    Teşekkürler başvuru yaptık hayırlısı

  • Tuba
    29/08/2015 at 11:33

    aylar sonra 300 Tl karşılığında sitenizi ekleriz maili ile karşılaşabilirsiniz.

  • Osman
    11/10/2016 at 16:02

    ellerine sağlık çok güzel olmuş teşekkürler

Post a Comment